8 lucruri importante pentru securitatea la incendiu in structuri 1

8 lucruri importante pentru securitatea la incendiu in structuri

Siguranta la incendiu a fost o preocupare majora in proiectarea structurala a cladirilor de foarte mult timp, iar astazi a devenit o parte indispensabila a tuturor tipurilor de lucrari de constructie.

Siguranta la incendiu a fost o preocupare majora in proiectarea structurala a cladirilor de foarte mult timp, iar astazi a devenit o parte indispensabila a tuturor tipurilor de lucrari de constructie.

Izbucnirile de incendiu pot fi bruste si pot deteriora nu numai cladirea si proprietatile de valoare, dar pot pune in pericol si viata ocupantilor acestora. Dar odata cu cresterea gradului de constientizare a sigurantei la incendiu, inginerii si arhitectii au reusit sa elaboreze metode si proiecte pentru a garanta siguranta maxima posibila in caz de accidente provocate prin incendii.

Pentru a lua cele mai bune decizii trebuie sa analizezi situatia financiara, daca ai nevoie poti verifica aici preturile practicate in domeniu:

Abordare generala a sigurantei la incendiu

Desigur, primul pas in constructia rezistenta la foc este maximizarea utilizarii materialelor incombustibile. Mai multe coduri Standard furnizeaza liniile directoare pentru protocoalele de siguranta si utilizarea materialelor rezistente la foc pe santierele de constructii.

Cateva coduri la care se poate face referire sunt: IS 1644:1988, 1646:1982 si 3909:1979.

O cladire este o combinatie de diferite componente integrale. Pentru a face o cladire ignifuga sau rezistenta la foc, este vital sa ne asiguram ca aceste elemente raman neafectate de impactul incendiului.

Pereti portanti

Peretii portanti sunt parte integranta a oricarei cladiri, impreuna cu fundatia. Acesti pereti sunt responsabili pentru transferul sarcinilor verticale de la placi si grinzi catre alte elemente structurale adecvate si in cele din urma catre fundatie. Prin urmare, acesti pereti ar trebui sa aiba o grosime specifica pentru a rezista la efectele focului. Acestea ar trebui sa fie mai grosi in sectiune pentru a actiona ca bariere de incendiu pentru un timp considerabil.

Podelele

Materialele de pardoseala sunt adesea realizate din caramizi, beton, pietre, placi, etc., deoarece sunt considerate parte a constructiei rezistente la foc. Cu toate acestea, daca utilizarea unor astfel de materiale nu este fezabila, trebuie utilizate pardoseli din lemn sau alte pardoseli care sunt mai susceptibile la incendiu. Pentru podelele din lemn, grinzile mai groase trebuie utilizate in constructie. De asemenea, aceste grinzi ar trebui plasate la o distanta mai mare unul de altul. Alternativ, pe podea pot fi prevazute acoperiri de protectie ale izolatoarelor. Acestea pot include materiale precum caramizi si placi ceramice.

Structuri incadrate

Pot exista doua tipuri de structuri incadrate, strucutri din beton armat si structuri din otel. Structurile din otel tind, in general, sa se rasuceasca si sa se deformeze la foc puternic. Prin urmare, li se ofera un strat de protectie din sipci metalice sau ipsos. De asemenea, pot fi folosite caramizi, beton sau placi, iar grosimea minima a acestora trebuie sa fie de 10 cm.

In cazul betonului armat, elementele cadrului (grinzi si stalpi( trebuie sa aiba o acoperire sufcienta din beton pentru a le asigura performanta maxima la foc. Aceasta husa trebuie sa aiba o grosime de cel putin 5 cm.

Pereti despartitori

De obicei, pentru construirea peretilor despartitori rezistenti la foc se foloseste betonul de ciment armat, betonul de caramida armata, placile de azbociment, betonul gol, etc. Cu toate acestea, atunci cand se construiesc pereti despartitori din lemn, acestia sunt acoperiti cu sipci metalice si ipsos.

Tavanul

Placile de azbociment, sipcile metalice si tencuiala sunt adesea folosite in cadrul tavanului pentru a-si intari rezistenta la foc. De asemenea, tavanul si grinzile de podea trebuie atasate direct pentru o mai mare stabilitate si rezistenta.

Usile

Usile si ferestrele actioneaza ca puncte de evacuare in cazul unei urgente de incendiu si prin urmare, asigurarea integritatii lor in timpul constructiei este foarte esentiala. Acestea trebuie sa fie vitrate si prevazute cu panouri din sticla armata, deoarece au o rezistenta termica mai mare decat panourile normale din sticla. Utilizarea cadrelor metalice pentru usi este, de asemenea, un pas catre asigurarea sigurantei la incendiu.

Scarile

Pentru cladirile cu un etaj sau doua etaje, ferestrele si usile asigura cai de evacuare adecvate in caz de incendiu. Insa, in cazul cladirilor cu mai multe etaje, amplasarea scarii este esentiala. Ar trebui sa fie accesibila in mod egal din diferite puncte ale cladirii. In ceea ce priveste materialul este indicat sa folosesti ciment armat pentru constructia scarilor. De asemenea, peretii de incinta alcatuiti din materiale rezistente la foc ar trebui sa fie construiti in jurul hoului scarii pentru mai multa siguranta.

Acoperisul

Un acoperis plat este intotdeuna mai bun din punct de vedere al sigurantei la incendiu. Acest lucru se datoreaza faptului ca focul se raspandeste mai rapid pe o suprafata in panta in cazul unor conditii de vant nefavorabile. Cu toate acestea, daca este necesara construirea unui acoperis inclinat, atunci tavanele trebuie construite sau acoperite cu materiale rezistente la foc.

CMBlog