Cum să vă stimulați sistemul imunitar în timpul sezonului rece

Cum să vă stimulați sistemul imunitar în timpul sezonului rece

În anotimpul rece, temperaturile mai scăzute pot afecta răspunsul imunitar al organismului.

Vremea urâtă ne ține mai mult în casă, ziua este mai scurtă, astfel că și expunerea la soare scade și crește probabilitatea unei deficiențe de vitamina D, care diminuează răspunsul imunitar. Aerul cald din interior poate afecta membranele mucoase ale nasului și ale gâtului. Deasemenea, respirația în aer rece și uscat face ca vasele de sânge din tractul respirator superior să se îngusteze pentru a conserva căldura, astfel că răspunsul organismului împotriva germenilor devine mai greoi.

Iată mai jos câteva sugestii pentru a întări răspunsul sistemului imunitar în anotimpul rece.

1. Sistemul imunitar este foarte complex și este răspândit în întregul organism, dar celulele noastre imune sunt localizate într-o proporție de peste 70% la nivelul intestinului. Așadar, pentru o funcție imunitară bună este necesar ca sistemul digestiv fie la nivel optim. Probioticele pot fi de mare ajutor, astfel e recomandat consumați alimente cum ar fi murăturile sau lactatele fermentate (iaurt, kefir etc.).

2. Chiar dacă a trecut sezonul pentru multe din fructele și legumele proaspete, încercați păstrați o o dietă echilibrată și sănătoasă.

3. Atunci când temperaturile sunt mai scăzute, nevoia de hidratare e mai puțin acută. Hidratarea este însă un factor important pentru sistemul imunitar, astfel e bine consumați cât mai des apă și ceaiuri pentru a elimina toxinele din organism și a menține subțire mucusul din tractul respirator.

4. Aerul din interior poate afecta foarte mult tonusul, așa că este înțelept să vă aerisiți casa zilnic, deschizând larg ferestrele. Plantele de apartament sunt un supliment excelent pentru a ajuta la curățarea aerului din locuință.

5. Exercițiile fizice regulate sunt bune atât pentru sistemul imunitar, cât și pentru sănătatea dumneavoastră mentală, mai ales daca reușiți includeți și un pic de mișcare în aer liber. Exercițiile fizice stimulează fluxul sanguin, care face să circule celulele albe din sânge prin corp, acestea având un rol important pentru sistemul imunitar.

6. Dormiți suficient. Un somn odihnitor vă ajuta să luptați împotriva infecțiilor. Lipsa acestuia, ca și stresul, poate face ca sistemul imunitar al organismului să intre în suprasolicitare, și fiți astfel mai expuși la gripe,răceli sau alte afecțiuni.

Imagine: Pixabay

CMBlog