rent a car

De ce este important sa cititi cu atentie contractul de rent a car?

Vom discuta in acest articol importanta pe care va trebui sa o acordati dumneavoastra ca si client pentru contractul de rent a car. Urmarirea contractului de inchirieri masini este un element vital, pentru dumneavoastra ca si cumparator, atunci cand inchiriati un autovehicul. In cazul in care nu il veti urmari, pe cat de putin posbil, veti omite foarte multe date, pe care companiile de rent a car le vor prelucra in favoarea lor.

In prezent, foarte multi jurnalisti au scos la lumina anumite nereguli ascunse de companiile de rent a car din Romania. Toate aceste probleme de care firmele de inchirieri auto profita la maxim, au la baza un singur element esential: Cheltuielile ascunse din contractul de rent a car. Prin acest articol nu ne dorim sa va alarmam si sa ocoliti serviciul de inchirieri masini. Nicidecum! Sunt cu siguranta situatii in care veti avea nevoie de inchirierea unei masini. Indiferent ca vorbim de calatorii de afaceri sau doriti sa va vizitati rudele in Romania, este necesara inchirierea unei masini.

Astfel, pentru a fii pregatit va trebui sa intelegeti cum se comporta un contract de rent a car. Va trebui sa aflati ce anume va trebui analizat, pentru a nu afla ca veti avea de platit mai mult decat ati cerut la inceputul inchirierii.

Importanta citirii si unei analize minime asupra contractului de rent a car

Pe piata economica din Romania, pe langa factura, contractul a ajuns sa devina baza legala pentru intermedierea unui produs sau serviciu intre client si vanzator. In domeniul de rent a car, contractul de inchirieri auto a inceput sa fie adoptat de companiile de rent a car in urma cu 25 de ani. A ajuns sa devina unul dintre cele mai importante acte, ce apar la inchirierea unei masini. Astfel, contractul de inchiriere auto a devenit un element vital intre firma de rent a car si client.

In randurile de mai jos, vom vedea cum arata contractul de rent a car si care sunt portitele prin care o firma de inchirieri auto poate sa traga clientul pe sfoara. Va oferim toate aceste informatii, pentru ca dumneavoastra sa va puteti feri de aceste situatii neplacute.

Cum arata un contract de rent a car?

In primul rand, contractul de rent a car va trebui in mod obligatoriu sa contina partile contractante. Acestea vor trebui sa fie: beneficiarul ( cel care inchiriaza ) si firma de inchirieri masini. In al doi-lea rand, vor trebui sa apara in contract urmatoarele elemente:

  • conditii de inchirieri auto
  • predarea si returnarea masinii
  • conditii de folosire a autovehiculului inchiriat
  • modalitatea de plata pentru serviciile inchiriate
  • asigurarea autovehiculului inchiriat
  • clauzele in cazul unui accident
  • elemente de instanta si alte clauze finale

Aceste elemente enumerate de noi vor trebui in mod obligatoriu sa constituie contractul de rent a car. In randurile urmatoare vom vedea cum se comporta fiecare element in parte si ce ar trebui sa contina.

Conditiile pentru inchirierea unui autovehicul

Conditiile pentru inchirierea unui autovehicul sunt mai exact elementele pe care trebuie sa le indeplineasca clientul. Foarte putine companii de rent a car, au trecute in aceasta rubrica conditiile pe care va trebui sa le indeplineasca ei ca si firma. Spre exemplu: Clientul va trebui sa aiba cuprinsa varsta intre X si Y ani. Va trebui sa aiba permisul de conducere de Z ani. Tot clientul este obligat sa prezinte urmatoarele A, B, C documente.

Dar, ceea ce nu vom gasi in rubrica de conditii este ca firma de inchirieri auto nu posteaza conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca ea personal. Ea trebuie sa ofere asistenta si suport tehnic. De asemeni, trebuie sa transmita orele de asistenta si sa afirme conditia de a nu impune nici o limita de kilometri.

Predarea si returnarea masinii in flota de inchirieri auto

La aceasta rubrica, contractul de rent a car va trebui sa contina modul in care masina va fi predata si returnata in flota de inchirieri auto. La aceasta rubrica ar trebui in mod obiectiv sa fie afisate poze ale autovehiculului. De asemeni, se specifica ca autovehiculul va trebui returnat fara busituri, indoituri, etc. Practic, aceasta va trebui sa revina in flota auto in aceleasi conditii ca atunci cand a fost predata catre client.

Conditii de folosire a masinii inchiriate

Rubrica aceasta are la baza o singura propozitie: Clientul nu va trebui sa aiba intentii rele la folosirea autovehiculului inchiriat. Din pacate nu se intelege foarte multe lucruri din aceasta propozitie. Acum ca incercam sa deslusim noi contractul de inchirieri auto, vom crea noi putina lumina vis a vis de acest subiect. Ideea este ca masina va trebui returnata in aceleasi conditii ca atunci cand a fost ridicata de catre client. Deci, masina va trebui returnata cu acelasi numar de litri de combusitibil, ca atunci cand a fost primita. De asemeni, autovehiculul va trebui returnat cat mai curat ( ca atunci cand a fost ridicat de catre client ).

Modalitatea de plata pentru serviciile inchiriate

Aici, este simplu de inteles! Modalitatile de plata pentru serviciile de rent a car sunt: CASH sau pe baza cardului de credit. In momentul de fata, din ce in ce mai multe companii de rent a car din Bucuresti au renuntat la existenta cardului de credit. Prin aceasta forma se ocolesc din ce in ce mai mult retinerile suspecte de pe card din partea firmelor de inchirieri auto.

Asigurarea autovehiculului inchiriat

La acest capitol veti gasi modalitatea de asigurare standard aplicata asupra masinii inchiriate. Acest pachet de protectie include asigurarea in caz de accident ( nu din vina clientului ) si in caz de furt. Aici, veti vedea ca dumneavoastra ca si client aveti toata responsabilitatea pentru a sustine cheltuielile, atunci cand accidentul este din cauza dumneavoastra.

Clauzele in cazul unui accident

Aceasta rubrica este una cu totul speciala si anume, nu contine absolut nimic care sa avantajeze clientul in cazul unui accident. El va trebui sa plateasca toate pagubele, daca accidentul este produs din vina lui. Aici, clientul poate primi penalizare chiar si in situatia in care nu va anunta accidentul. De asemeni, daca accidentul este produs din cauza altui sofer, el va trebui sa anunte Organele de Politie.

Cum se face o analiza minima a unui contract de rent a car?

Acum ca am vazut din ce este constituit un contract de rent a car, vom vedea mai departe in randurile urmatoare ce si cum ar trebui analizat in acesta. Revenim la ceea ce v-am spus mai devreme: Companiile de inchirieri auto care vor sa isi pacaleasca clientii au la baza aceeasi metoda, si anume: contractul de inchirieri auto.

Cum sa va feriti de costurile ascunse din contractul de rent a car?

Ideea este in felul urmator: Va trebui sa urmariti toate cheltuielile ce apar intr-un contract de rent a car. Si credeti-ne ca pot fi foarte multe. De la faptul ca masina nu este curata, pana la faptul ca autovehiculul nu este returnat cu aceeasi cantitate de combustibil, unde puteti plati o penalizare. Cititi cu mare atentie conditiile de folosire a masinii inchiriate. Aici veti gasi aproape toate cheltuielile suplimentare, ce pot aparea in contractul de inchirieri auto.

Fiti foarte atent de faptul ca la aceasta rubrica sa fie anexata poze cu starea fizica a masinii. Urmariti ca pozele sa fie reale si facute in ziua in care a inceput procesul de inchirierie auto. De multe ori la acest capitol veti gasi limitari de kilometri. Citind-o veti putea stii cu cat veti avea de platit in plus atunci cand se depaseste acest numar.

Acesta a fost articolul nostru. Va multumim ca ati ramas cu noi pana la sfarsit!

CMBlog