Sinuzita

Este posibilă plasarea implantului dentar în prezența sinuzitei

Sinuzita este o boală frecventă a sinusurilor maxilare. Apare datorită unei infecții care se răspândește din nazofaringe.

De asemenea, cariile profunde cu afectarea rădăcinii pot duce la dezvoltarea sinuzitei. Sinuzita de cauză dentară se numește sinuzita odontogenă.

Cauzele sinuzitei

Factorii predispozanți pentru apariția sinuzitei sunt:

  • focare existente de infecție cronică în cavitatea bucală sau nazofaringe (rinită cronică, faringită, amigdalită);
  • reacții alergice în organism;
  • proliferarea polipilor, adenoizilor;
  • slăbirea imunității;
  • curs lung de răceli, gripă;
  • utilizarea necontrolată a picăturilor nazale vasoconstrictoare;
  • igiena orală insuficientă, lipsa igienizării dinților;
  • leziuni traumatice ale nasului, regiunii paranazale sau ale pereților cavității.

Funcțiile sinusurilor maxilare

Sinusurile maxilare sunt cavități mari de aer situate de ambele părți ale nasului. Încep să se dezvolte chiar din uter, dar în cele din urmă se formează doar până la vârsta de 14-15 ani. Deasupra sinusului, se află orbita, iar în partea de jos – procesul alveolar al maxilarului superior, în care se află dinții. În interior, există o deschidere care leagă sinusul de cavitatea nazală. Mărimea sinusurilor și locațiile lor sunt individuale și variază de la persoană la persoană. De exemplu, în unele cazuri, rădăcinile dinților superiori pot fi situate la un centimetru sub podeaua sinusală, în timp ce în alte cazuri, acestea se termină în cavitate și îi ridică membrana mucoasă. Aceste diferențe joacă un rol important în efectuarea intervențiilor chirurgicale în acest domeniu.

Sinusurile îndeplinesc funcții respiratorii, de protecție (încălzesc și umidifică aerul) și funcții secretoare și, de asemenea, participă la procesul de formare a vorbirii, ajută la exercitarea mirosului, reglează presiunea intranazală.

Semnele și simptomele sinuzitei

În centrul bolii se află obstrucția emergentă a anastomozei dintre sinus și pasajul nazal, care duce la inflamație și umflarea membranei mucoase. Ca rezultat, există o încălcare a fluxului de mucus, a acumulării acestuia, care este un mediu favorabil pentru reproducerea microorganismelor și formarea puroiului.

Semnele bolii includ:

  • dificultăți de respirație, senzație de congestie nazală;
  • scurgere nazală incoloră sau galben-verzuie cu miros neplăcut sau inodor;
  • durere pe una sau ambele părți lângă nas, sub ochi. Această durere se intensifică seara și când capul se apleacă. Poate da dureri regiunii temporale, frontale, occipitale sau poate da impresia că doare întregul cap;
  • dificultate la miros;
  • umflarea obrajilor și sub ochi;
  • o creștere a temperaturii corpului până la 38-39 de grade, frisoane;
  • slăbiciune, transpirație, scăderea apetitului.

În caz de tratament întârziat, este posibilă trecerea sinuzitei acute la cronică. În forma cronică, se observă uneori o voce nazală, iar noaptea apare o tuse uscată.

Trebuie să știți că tratamentul care nu se efectuează la timp poate duce la complicații grave: dezvoltarea otitei medii, amigdalită, bronșită, pneumonie. Deoarece există un număr mare de vase sanguine și limfatice în jurul sinusului, infecția se poate răspândi. Consecințele cele mai periculoase includ meningita și encefalita (inflamația meningelor și creierului), miocardita (inflamația mușchiului inimii), artrita, nefrita.

Când pacienții solicită tratamentul cu implanturi dentare, solicităm întotdeauna date din tomografia computerizată a secțiunii maxilo-faciale. Tomografia vă permite să determinați prezența sinuzitei, gradul de inflamație a sinusurilor și să prescrieți tactica tratamentului suplimentar.

Opțiuni de tratament pentru sinuzită

Dacă sinuzita este cauzată de probleme dentare, medicul dentist va elimina cauza infecției și va prescrie un curs de antibiotice. După 3-6 luni, în funcție de amploarea bolii, de regulă, puteți începe tratamentul chirurgical (intervenția de implant dentar sau sinus lift).

În cazul în care sinuzita nu este cauzată de probleme dentare, specialiștii noștri trimit pacientul la un medic ORL-ist. Tratamentul depinde de cauza identificată. Dacă situația este mai gravă, atunci se recurge la tratamentul chirurgical. Cel mai adesea, intervenția chirurgicală este recomandată dacă:

  • metodele conservatoare nu funcționează;
  • există semne de complicații;
  • se detectează neoplasme, polipi, creșteri ale membranei mucoase, modificări ale structurii anatomice a nasului sau sinusurilor paranazale.

Prezența sinuzitei afectează planificarea tratamentului cu implanturi dentare. În cazul sinuzitei active, este imposibil să se efectueze operația de sinus lift sau să se plaseze implanturile în zona sinusului maxilar! Singura soluție în acest caz este tratamentul prin metoda All-on-4/6, în care zona sinusală este ocolită.

În absența sinuzitei, tratamentul dentar la nivelul maxilarului superior va fi efectuat cu cel mai mic risc de complicații și într-un timp mai scurt.

CMBlog