Parodontoza este frecvent ignorata de majoritatea pacientilor, iar atunci cand se adauga si lipsa controalelor stomatologice periodice, boala isi urmeaza cursul nestingherita. Faza de debut este, in general, una peste care se trece cu vederea destul de usor, inflamatiile gingiilor fiind asimilate cu o afectiune banala, care va trece de la sine.
Ceea ce nu stiu multi dintre pacienti este ca aceasta forma usoara, cunoscuta sub numele de gingivita, reprezinta de fapt instalarea bolii parodontale. Daca se intervine inca din acel moment cu un tratament parodontoza adecvat, se evita toate complicatiile ce ar putea aparea odata cu trecerea timpului.
Te preocupa starea de sanatate a parintilor tai? Ai observat anumite modificari la nivelul danturii lor si nu stii cum sa ii convingi sa se prezinte cat mai urgent la cabinetul stomatologic? Te gandesti ca parodontoza s-a instalat deja? Daca parintii tai au tendinta sa tot amane vizita la medicul specialist, iata cum sa ii convingi sa faca acest pas imediat!
-
- Tratamentul nu este dureros
Ai o banuiala ca frica de durere ii impiedica sa inceapa un tratament pentru parodontoza adecvat? Ei bine, demonteaza-le acest mit! Indiferent de fazele bolii, pacientii nu simt nicio durere in timpul procedurilor medicale. Chiar si intr-un stadiu avansat, nu se simte niciun disconfort, tratamentele fiind aplicate sub anestezie locala.
-
- Rata de succes a tratamentului este de 99.99%
Majoritatea bolilor parodontale pot fi tratate. Pentru a avea succes, este foarte importanta conlucrarea dintre medic si pacient. In cazul in care boala este evoluata, iar dintii au inceput deja sa se miste, etapele unui tratament pentru parodontoza pot fi de durata, presupunand doua sau mai multe sedinte efectuate la interval de 2-3 luni, cu rezultate absolut spectaculoase. Medicamentele de ultima generatie folosite au efecte miraculoase, ajutand la regenerarea tesuturilor pierdute si la stabilizarea dintilor.
-
- Boala depistata in faze incipiente este mai usor de tratat
Depistarea parodontozei intr-un stadiu incipient reduce cu mult timpul de tratament si complexitatea interventiilor necesare. In aceasta etapa, tratamentul consta doar in sedinte de igienizare si in informarea pacientului cu privire la modalitatile de efectuare a unei igienizari corecte acasa, prin intermediul dusului bucal, atei dentare sau periilor interdentare, folosind o pasta de dinti care sa ajute la vindecarea gingiei.
-
- Riscul de a pierde dintii devine aproape inexistent
Se stie ca boala parodontala este inamicul numarul 1 al dintilor. Netratata, duce la pierderea dintilor, la afectarea osului de sustinere, la inflamatii si sangerari gingivale frecvente. In functie de fiecare stadiu al bolii, prin aplicarea unui tratament parodontoza se va proceda la inlaturarea placii bacteriene sau a tartrului, la indepartarea tesutului osos perimat de sub gingie si la administrarea de substante de tip antibiotic, riscul de cadere a dintilor din cauza parodontozei fiind practic eliminat.
-
- Sangerarile gingivale, durerile si halena vor fi date uitarii
Aceasta afectiune apare, de obicei, in timp, semnele de mobilitate a dintilor fiind vizibile dupa cativa ani. Exista insa si cazuri mai rare in care boala evolueaza rapid, in jurul varstei de 30-40 de ani, de aceea este foarte important sa recunosti primele semne ale parodontozei, precum: gingiile dureroase, de culoare rosu inchis sau violet, care au inceput sa se retraga si sangereaza, halena sau mirosul neplacut si inflamatiile frecvente de la nivelul tesuturilor gingivale.
Fa-le un cadou surpriza parintilor tai si programeaza-i la o consultatie! Medicul stomatolog le va explica beneficiile majore ale procedurii si va decide ce tip de tratament pentru parodontoza este mai potrivit pentru ei.