Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură – O investiție smart pentru casa ta

Dacă nu lucrezi în domeniul construcției, probabil “sisteme de ventilatie cu recuperate de caldura” sunt niște cuvinte care puse impreuna nu-ți spun prea multe. Însă pentru posesorii de locuințe aceste cuvinte pot face diferenta dintre o casa cu eficienta energetică ridicată și o casa costisitoare. Aici costisitor nu se referă la cheltuielile de construcție, ci la cele pe termen lung, cum ar fi facturile la energie electrică.

Ce sunt sistemele de ventilație cu recuperare de căldură și cum funcționează ele

Ca să înțelegem mai bine ce sunt aceste sisteme, e nevoie ca intai sa analizam separat cele doua parti ale sintagmei. O dată avem ”unități de ventilatie” – acestea au ca scop, după cum reiese și din nume, ventilarea aerului, introducerea de aer proaspăt într-un anumit spațiu. Apoi avem ”recuperare de caldura” – asta înseamnă ca aceste sisteme asigură recuperarea caldurii aerului expulzat.

Cu alte cuvinte, aerul proaspăt și rece care este introdus într-o încăpere și aerul viciat și cald care este expulzat din aceeași încăpere se întâlnesc într-un punct unde se realizeaza transferul de căldură. Astfel, în încăpere pătrunde aer proaspăt și cald, în timp ce aerul viciat, și acum rece, este evacuat.

Procesul de recuperare a căldurii are loc cu ajutorul unei schimbator de caldura, încorporat în unitatea de ventilatie. Acest schimbător de căldură funcționează pe baza uneia dintre cele 3 tehnologii: cu flux paralel, cu flux încrucișat sau cu flux în contracurent – toate având ca scop final schimbul termic între aerul introdus in incapere si aerul evacuat. Unitățile de ventilatie cu recuperare de caldura mai sunt completate de o rețea de conducte și grile de difuzare, prin care aerul proaspăt este distribuit în locuința, precum și de un sistem de conducte cu guri de aspirație, care se ocupă cu extragerea aerului alterat din încăpere.

În cele mai multe cazuri, unitățile de ventilație cu recuperare de căldură sunt prevăzute și cu preîncălzitoare sau încălzitoare de aer, pentru a asigura o eficiență cât mai mare centralei de ventilație.

Cere aici o ofertă de preț pentru un sistem de ventilație mecanizată, pentru locuința ta, aici.

Pentru a beneficia la maxim de avantajele unei centrale de ventilatie cu recuperare de caldura, asigura-te ca nu exista scurgeri de aer în locuința ta și ca aceasta este bine izolată. Dacă indeplinesti aceste condiții, poți sa te bucuri de o eficienta de pana la 95% în recuperarea căldurii. În cazul în care casa ta nu e tocmai bine izolată, acest procent de 95% este un motiv numai bun să te apuci de treabă!

CMBlog