Yerba mate - sănătos și stimulant

Yerba mate – sănătos și stimulant

Proprietățile de sănătate și de stimulare ale yerba mate sunt cunoscute de secole. Gama este foarte bogată: elaborata sau despalada, organică, convențională, clasică, pe bază de plante, de fructe, aromatizată sau nu. Trebuie doar să vă găsiți buchetul preferat. În funcție de gusturile și nevoile dumneavoastră, fiecare cunoscător va găsi tipul potrivit pentru el sau ea. 

Yerba mate este formată din frunze și bețișoare uscate ale plantei de hrișcă din Paraguay. Acestea sunt folosite pentru a prepara o infuzie populară în țările din America de Sud și din Orientul Mijlociu, dar din ce în ce mai populară în Europa. Și în România are tot mai mulți adepți, fiind apreciate proprietățile sale pentru sănătate. Se știe de mult timp că yerba mate stimulează sistemul nervos, crește concentrarea, reglează tensiunea arterială și neutralizează senzația de oboseală.

Ceaiul de holly își datorează probabil numele iezuiților. Acesta este rezultatul unei transformări a latinului herba (iarbă) și a kéchuanului mati (calabalâc). Diversitatea yerba mate este comparabilă cu varietatea tipurilor de vin, deoarece există la fel de multe tipuri. Iarba este cultivată în Paraguay, Argentina și Brazilia. Gustul infuziei este influențat de tehnica de prelucrare a produsului uscat, specifică fiecăreia dintre aceste țări. Yerba mate din Paraguay va fi intens amară și se va servi rece. Cea argentiniană, mai blândă, este considerată chintesența gustului. Brazilianul preferă unul mai blând, cu o culoare verde suculentă și o aromă delicată de iarbă.

Vă puteți alege aroma preferată de yerba mate din mai multe tipuri. Avem clasica despalada, adică frunze de agrișe fără bețișoare, și elaborada, adică frunze de agrișe cu bețișoare. De asemenea, nu lipsesc nici versiunile aromatizate – cu adaos de fructe (inclusiv fructe tropicale) sau versiuni pe bază de plante sau îndulcite. Este un adevăr bine cunoscut faptul că o infuzie de holly accelerează metabolismul și suprimă foamea, astfel încât există produse pentru pierderea în greutate. De asemenea, de pe piață nu lipsesc nici amestecurile cu adaos de plante aromatice. Fiecare amator de yerba mate are propriile preferințe, atât în ceea ce privește gustul, cât și efectele stimulatoare. Cofeina este prezentă în toate yerba mate, dar atunci când alegeți un produs, merită să fiți atenți la cantitatea de cofeină. Cu cât mai multă cofeină – cu atât mai eficient este efectul stimulator.

Pentru prepararea băuturii originale, nu trebuie uitate vasele speciale. Desigur, este posibil să se bea băutura într-un pahar sau într-un filtru, dar ritualul de preparare a yerba mate este completat de accesorii speciale: matero și bombilla. Matero este un tip de ceașcă confecționată din calabash, ceramică sau lemn. Bombilla este un tub cu o sită pentru a bea infuzia. Un termos este, de asemenea, util pentru păstrarea infuziei.

Pe piața noastră, yerba mate de la producători sunt deosebit de căutați: Canarias, Pajarito, Rosamonte, Verde Mate, Amanda, Colon, Guarani, Selecta, Taragui, Yaguar, Soul Mate, Nobleza Gaucha. Pentru a alege produsul care răspunde cel mai bine așteptărilor noastre, este bine să încercăm diferite tipuri. De aceea, este o idee bună să cumpărăm mostre mici pentru început. După ce le-ați gustat, vă puteți decide asupra unui pachet mai mare de yerba mate în cutii sau pliculețe.

CMBlog